Ingredienser:
- 4 Gula lökar
- 2 Vitlöksklyftor
- 100 g Rökt sidfläsk eller bacon
- 25 g Svenskt Smör från Arla®
- 2 msk Farinsocker
- 2 dl Vitt vin
- 1 liter Vatten
- 3 tärningar Kyckling- eller köttbuljong
- 2 msk Finhackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
- 1 Lagerblad
- Svartpeppar
- 8 skivor Baguette
- 150 g Falbygdens® Gruyère
Instruktioner:
Första instruktionen
Skala och skiva lök och vitlök. Tärna fläsket. Smält smöret i en rymlig kastrull. Fräs lök, vitlök och fläsk ca 5 min.
Strö över farinsocker och låt löken få fin färg. Tillsätt vin och sjud ca 3 min.
Häll på vatten, smulad buljong, timjan och lagerblad. Låt löksoppan koka utan lock lock ca 20 min. Smaka av med peppar.
Sätt ugnen på 250°. Rosta eller stek bröden i smör. Grovriv osten.
Ställ 4 ugnssäkra portionsformar på en plåt. Häll soppan i skålarna och toppa med bröd och ost. Gratinera mitt i ugnen ca 5 min.