Kycklingpaj

Ingredienser:

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g kylskåpskallt smör
  • 1 msk iskallt vatten
  • 140 g skivat bacon
  • 1 liten purjolök (ca 200 g)
  • 300 g kycklingfilé
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl avrunna strimlade soltorkade tomater
  • 4 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk (3 %)
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 150 g riven lagrad ost (gärna Folke)
  • sallad
  • sås (se länk i text)

Instruktioner:

Pajdeg: Nyp ihop mjöl och smör för hand eller mixa i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en låg pajform, 27 cm i diameter (för 4 port). Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila ca 30 minuter i kylen.
Sätt ugnen på 225°C.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Sänk ugnstemperaturen till 175°C.
Fyllning: Strimla baconet. Ansa, skölj och strimla purjolöken fint. Skär kycklingen i ca 1×1 cm stora bitar.
Stek baconstrimlorna i en stekpanna, när de börjar bli knapriga, tillsätt purjolök och kyckling. Fortsätt steka i ca 5 minuter. Rör om då och då. Smaksätt med salt och peppar. Blanda ned de soltorkade tomaterna
Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar i en bunke.
Lägg bacon-purjo-kycklingfräset i pajskalet. Fördela osten på och häll på äggstanningen. Sätt in pajen i mitten av ugnen 30-35 minuter, eller tills äggstanningen stannat och har fin färg.
Till servering: Servera gärna med en blandad sallad och en sås på sweetchili och crème fraiche.

Rulla till toppen