Ingredienser:
- 3 dl vetemjöl
- 125 g kylskåpskallt smör
- 1 msk iskallt vatten
- 140 g skivat bacon
- 1 liten purjolök (ca 200 g)
- 300 g kycklingfilé
- 1/2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 dl avrunna strimlade soltorkade tomater
- 4 ägg
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk (3 %)
- 1/2 tsk salt
- 2 krm peppar
- 150 g riven lagrad ost (gärna Folke)
- sallad
- sås (se länk i text)
Instruktioner:
Pajdeg: Nyp ihop mjöl och smör för hand eller mixa i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en låg pajform, 27 cm i diameter (för 4 port). Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila ca 30 minuter i kylen.
Sätt ugnen på 225°C.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Sänk ugnstemperaturen till 175°C.
Fyllning: Strimla baconet. Ansa, skölj och strimla purjolöken fint. Skär kycklingen i ca 1×1 cm stora bitar.
Stek baconstrimlorna i en stekpanna, när de börjar bli knapriga, tillsätt purjolök och kyckling. Fortsätt steka i ca 5 minuter. Rör om då och då. Smaksätt med salt och peppar. Blanda ned de soltorkade tomaterna
Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar i en bunke.
Lägg bacon-purjo-kycklingfräset i pajskalet. Fördela osten på och häll på äggstanningen. Sätt in pajen i mitten av ugnen 30-35 minuter, eller tills äggstanningen stannat och har fin färg.
Till servering: Servera gärna med en blandad sallad och en sås på sweetchili och crème fraiche.