Dag 1:
- Koka högrev i saltat vatten. Skumma noga.
- Lägg i:
• Kryddpeppar, vitpeppar
• Lagerblad
• 1 stor morot, skuren i bitar
• 1 bit sellerirot
• 1 bit palsternacka
• Det gröna av en purjo - Låt koka på svag värme i 1,5–2 timmar. Låt svalna.
Dag 2:
- Ta upp köttet och dela i bitar.
- Sila buljongen och ta bort fettet.
- Smaka av och värm.
- Koka morötter, kålrot, selleri och palsternacka mjuka i saltat vatten.
- När det nästan är klart, lägg i skivad purjo och låt koka med några minuter.
- Lägg över alla grönsaker i grytan med köttet.
- Fyll på med grönsaksbuljongen. Smaka av och komplettera ev. med buljongtärningar för mer smak.
Klimp:
- 1–2 ägg
- En skvätt mjölk
- Mjöl till lämplig konsistens
- Lite salt och peppar
Blanda till en smet. Ta två skedar, doppa i buljongen, forma klimpar och lägg försiktigt ner i soppan.
Låt koka med i soppan ca 5 minuter.
Servering:
- Serv