Köttsoppa

Dag 1:

  • Koka högrev i saltat vatten. Skumma noga.
  • Lägg i:
    • Kryddpeppar, vitpeppar
    • Lagerblad
    • 1 stor morot, skuren i bitar
    • 1 bit sellerirot
    • 1 bit palsternacka
    • Det gröna av en purjo
  • Låt koka på svag värme i 1,5–2 timmar. Låt svalna.

Dag 2:

  • Ta upp köttet och dela i bitar.
  • Sila buljongen och ta bort fettet.
  • Smaka av och värm.
  • Koka morötter, kålrot, selleri och palsternacka mjuka i saltat vatten.
  • När det nästan är klart, lägg i skivad purjo och låt koka med några minuter.
  • Lägg över alla grönsaker i grytan med köttet.
  • Fyll på med grönsaksbuljongen. Smaka av och komplettera ev. med buljongtärningar för mer smak.

Klimp:

  • 1–2 ägg
  • En skvätt mjölk
  • Mjöl till lämplig konsistens
  • Lite salt och peppar

Blanda till en smet. Ta två skedar, doppa i buljongen, forma klimpar och lägg försiktigt ner i soppan.
Låt koka med i soppan ca 5 minuter.

Servering:

  • Serv
Rulla till toppen