Fläskkotletter med ciderkokt kål

Ingredienser:

  • 4 fläskkotletter (med ben)
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 msk fänkål, stött i mortel
  • 2 msk kummin, stött i mortel
  • 1 msk svartpeppar, nymald
  • rapsolja
  • 50 g smör
  • salt
  • Ciderkokt kål
  • 0,5 spetskål
  • 2 gula lökar
  • 2 svenska äpplen
  • 50 g smör
  • 3 dl äppelcider, torr
  • 2 msk hel kummin
  • rapsolja
  • Cidersås
  • 3 dl äppelcider, torr
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 citron, juicen, pressad
  • Till servering
  • 800 g delikatesspotatis, kokt
  • 1 kruka vattenkrasse

Instruktioner:

Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
Strimla kålen fint. Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och skär äpplena i tärningar.
Blanda vetemjöl, fänkål, kummin, svartpeppar och salt. Vänd kotletterna i mjöl- och kryddblandningen.
Värm rapsolja i panna på medelvärme, lägg i smöret och låt det tystna, stek kotletterna färdiga i pannan, ca 4 minuter på varje sida
Ta upp kotletterna ur pannan och häll bort överflödigt fett ur pannan.
Tillsätt äppelcider i pannan och låt det koka ner till hälften. Tillsätt grädden och senapen, låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och citronjuice, sila.
Fräs lök och kål i rapsolja i en kastrull tills det är mjukt. Tillsätt äppelcider, smör och kummin, låt koka några minuter.
Lägg kål i botten på en tallrik, toppa med fläskkotlett och skeda över såsen. Garnera med krasse och bjud med potatis vid sidan om.

Rulla till toppen