Ingredienser:
- 4 fläskkotletter (med ben)
- 1,5 dl vetemjöl
- 2 msk fänkål, stött i mortel
- 2 msk kummin, stött i mortel
- 1 msk svartpeppar, nymald
- rapsolja
- 50 g smör
- salt
- Ciderkokt kål
- 0,5 spetskål
- 2 gula lökar
- 2 svenska äpplen
- 50 g smör
- 3 dl äppelcider, torr
- 2 msk hel kummin
- rapsolja
- Cidersås
- 3 dl äppelcider, torr
- 3 dl vispgrädde
- 2 msk dijonsenap
- 1 citron, juicen, pressad
- Till servering
- 800 g delikatesspotatis, kokt
- 1 kruka vattenkrasse
Instruktioner:
Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
Strimla kålen fint. Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och skär äpplena i tärningar.
Blanda vetemjöl, fänkål, kummin, svartpeppar och salt. Vänd kotletterna i mjöl- och kryddblandningen.
Värm rapsolja i panna på medelvärme, lägg i smöret och låt det tystna, stek kotletterna färdiga i pannan, ca 4 minuter på varje sida
Ta upp kotletterna ur pannan och häll bort överflödigt fett ur pannan.
Tillsätt äppelcider i pannan och låt det koka ner till hälften. Tillsätt grädden och senapen, låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och citronjuice, sila.
Fräs lök och kål i rapsolja i en kastrull tills det är mjukt. Tillsätt äppelcider, smör och kummin, låt koka några minuter.
Lägg kål i botten på en tallrik, toppa med fläskkotlett och skeda över såsen. Garnera med krasse och bjud med potatis vid sidan om.