Äppelpaj med kanel

Ingredienser:

  • Degen:
  • 4 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • 2 msk vatten, kallt
  • Fyllning:
  • 6-8 äpplen
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk malen kanel
  • 2 msk vatten
  • Du behöver också:
  • 1 msk strösocker, som topping
  • 1 ägg, till pensling
  • pajform 24 cm i diameter

Instruktioner:

Degen: Hacka samman mjöl och matfett till en grynig massa. Tillsätt vattnet lite i taget och arbeta snabbt ihop alltsammans till en smidig slät deg. Degen kan också blandas i en matberedare.
Platta ut degen, täck den med plastfolie och låt den vila kallt ca 30 minuter.
Fyllningen: Sätt ugnen på 200°C. Skala äpplena och skär i små tärningar. Lägg äppeltärningar och vatten i en liten kastrull. Koka upp och rör ner socker och kanel. Ta av från värmen.
Dela degen i två delar. Kavla ut den ena som en botten och lägg den i formen. Lägg i fyllningen. Kavla ut den andra degen som ett lock och lägg över. Tryck till runt kanten och stick några hål i deglocket. Pensla med lätt uppvispat ägg och strö över lite socker. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter tills den får fin färg.

Rulla till toppen