Ingredienser:
- 3 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 2,5 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk strösocker
- 300 g fast potatis
- 1 purjolök
- 100 g smör, till stekning
- Fräst grönkål
- 200 g grönkål, plockad grovt
- 50 g smör
- 0,5 dl rapsolja
- salt
- Rårörda lingon
- 2 dl frysta lingon
- 1 dl strösocker
Instruktioner:
Rör ihop lingon och socker, låt stå i rumstemperatur, rör då och då.
Blanda ägg och vetemjöl i en bunke. Vispa i mjölk, lite i taget, samt salt och socker. Vispa till en slät smet.
Skala och riv potatisen grovt. Låt den rinna av i durkslag, pressa ut lite vätska med händerna också. Ansa och strimla purjolöken fint.
Blanda potatis och purjolök i smeten.
Värm en stekpanna till precis under maxvärme. Tillsätt lite smör, häll ut smet i pannan och stek fyra stora raggmunkar gyllenbruna med frasiga kanter.
Skär bort stammen från grönkålen, skär bladen i grova bitar. Stek grönkålen några minuter i olja och smör i en stekpanna, salta.
Servera de nystekta raggmunkarna med grönkål och rårörda lingon.